Førstehjælpsuddannelser

Basisuddannelser

Minimumsuddannelser der sætter deltageren i stand til at handle ved f.eks. hjertestop eller ulykker.

Førstehjælp ved Hjertestop

Førstehjælp ved Hjertestop omhandler overlevelseskæden, hjerte-lunge-redning, brug af AED/hjertestarter, fjernelse af fremmedlegemer i luftvejen, lejring af bevidstløse og alarmerende.

Uddannelsen kan gennemføre selvstændig eller i sammenhæng med øvrige førstehjælpsuddannelser.

Varighed 240 minutter.

Førstehjælp ved Ulykker

Førstehjælp ved Ulykker omhandler førstehjælpens hovedpunkter og sætter deltagere i stand til at handle på et ulykkessted. Førstehjælp ved ulykker skal altid gennemføres i sammenhæng med basisuddannelsen “Førstehjælp ved Hjertestop” eller en eller flere tilvalgsuddannelser.

Varighed 120 minutter.

Basal førstehjælp til børn

Basal førstehjælp til børn sætter deltageren istand til at handle ved hjertestop og andre livstruende hændelser der involverer børn. Uddannelsen indeholder bl.a. hjerte-lunge-redning, fjernelse af fremmedlegemer i luftvejen og ‘alarmsymptomer’ ved febersygdomme.

Varighed 240 minutter.

Tilvalgsuddannelser

Tilvalgsuddannelser er førstehjælpsuddannelser der omhandler specifikke førstehjælpsemner. Deltagelse på en tilvalgsuddannelse kræver som udgangspunkt at en eller flere basisuddannelser er gennemført.

Færdselsrelateret førstehjælp bil/MC/traktor

Færdselsrelateret førstehjælp bil/MC/traktor er kompetencegivende i henhold til kørekortbekendtgørelsen hvis uddannelsen er gennemført i sammenhæng med basisuddannelsen Førstehjælp ved Hjertestop.

Varighed 240 minutter

Færdselsrelateret førstehjælp for unge knallertførere

Færdselsrelateret førstehjælp for unge knallertførere er kompetencegivende i henhold til kørekortbekendtgørelsen hvis uddannelsen er gennemført i sammenhæng med basisuddannelsen Førstehjælp ved Hjertestop.

Varighed 240 minutter.

Førstehjælp ved Blødninger

Førstehjælp ved Blødninger sætter deltageren i stand til at handle ved livstruende blødninger samt forebygge shock/kredsløbssvigt som følge af blødninger

Varighed 90 minutter.

Førstehjælp og forebyggelse til børn

Førstehjælp og forebyggelse til børn sætter deltageren i stand til at forbygge skader og ulykker med børn og yde relevant førstehjælp ved skader og pludselig sygdom hos børn.

Bemærk, uddannelsen indeholder ikke basal genoplivning til børn.

Varighed 150 minutter.

Førstehjælp ved Kemiske påvirkninger

Førstehjælp ved Kemiske påvirkninger sætter deltageren i stand til at handle ved forgiftninger samt indre og ydre ætsninger.

Varighed 30 minutter.

Førstehjælp ved Skader på bevægeapparatet inkl. hovedskader

Førstehjælp ved Skader på bevægeapparatet inkl. hovedskader sætter deltageren i stand til at handle ved knoglebrud, led-og muskelskader samt ved skader på hovedet.

Varighed 90 minutter.

Førstehjælp ved Småskader

Førstehjælp ved Småskader sætter deltageren i stand til at kan vurdere og yde den relevante førstehjælp i forbindelse med småskader, f.eks. fremmedlegemer i hud og øjne, tandskader, næseblod, mindre sår og hudafskrabninger.

Varighed 90 minutter.

Førstehjælp ved Sygdomme

Førstehjælp ved Sygdomme sætter deltageren i stand til at handle ved sygdomme der medfører ændret bevidsthedstilstand, smerter i bryst- eller bughulen samt vejrtrækningsbesvær.

Varighed 90 minutter.

Førstehjælp ved skader i forbindelse med temperaturpåvirkninger

Førstehjælp ved skader i forbindelse med temperaturpåvirkninger sætter deltageren i stand til at handle ved forbrændinger, hedeslag, forfrysninger og nedkøling.

Varighed 60 minutter.

Funktionsuddannelser

Funktionsuddannelserne er Dansk Førstehjælpsråds anbefalinger til samlede kursusforløb for særlige fag- eller målgrupper Funktionsuddannelserne består af basisuddannelser, relevante tilvalgsuddannelser og i enkelte tilfælde særtillæg.

Færdselsrelateret førstehjælp bil/MC/traktor

Funktionsuddannelsen Færdselsrelateret førstehjælp bil/MC/traktor er kompetencegivende i henhold til kørekortbekendtgørelsen

Varighed 480 minutter.

Færdselsrelateret førstehjælp for unge knallertførere

Funktionsuddannelsen Færdselsrelateret førstehjælp for unge knallertførere er kompetencegivende i henhold til kørekortbekendtgørelsen.

Varighed 480 minutter.

Førstehjælp på Erhvervsuddannelserne

Funktionsuddannelsen Førstehjælp på erhvervsuddannelserne afvikles på erhvervsuddannelserne i EUD-regi.

Uddannelsen sætter deltageren i stand til at handle ud fra førstehjælpens hovedpunkter ved hjertestopsituationer og ulykker og indeholder desuden brancherelateret førstehjælp og forebyggelse.

Førstehjælp på erhvervsuddannelserne inkl. færdselsrelateret førstehjælp

Funktionsuddannelsen Førstehjælp på erhvervsuddannelserne inkl. færdselsrelateret førstehjælp afvikles på de erhvervsuddannelser i EUD-regi hvor eleven skal erhverve kørekort som led i erhvervsuddannelsen. Uddannelsen er kompetencegivende jf. Kørekortbekendtgørelsen.

Førstehjælp ombord på mindre fartøjer og i søsport

Funktionsuddannelsen Førstehjælp ombord på mindre fartøjer og i søsport sætter deltageren i stand til at handle ud fra førstehjælpens hovedpunkter i forbindelse med førstehjælpssituationer ombord på mindre fartøjer eller i forbindelse med søsport.

Varighed 480 minutter.

Førstehjælpere med særligt ansvar

Funktionsuddannelsen Førstehjælpere med særligt ansvar henvender sig til f.eks. uniformsbærende personale, personer der har behov for en bred førstehjælpsuddannelse eller personer der ønsker at kunne håndtere store som små hændelser.

Varighed 720 minutter.

Førstehjælp for voksne med ansvar for børn

Funktionsuddannelsen Førstehjælp for voksne med ansvar for børn sætter deltageren i stand til at handle ved hjertestop og fremmedlegemer i luftvejene hos børn samt give relevant førstehjælp ved tilskadekomst, forgiftninger og sygdomstilfælde der medfører ændringer i bevidsthed eller vejrtrækningsbesvær

Varighed 420 minutter.

Generhvervelse af Førstehjælp på erhvervsuddannelserne

Funktionsuddannelsen Generhvervelse af Førstehjælp på erhvervsuddannelserne afvikles på erhvervsuddannelserne i EUD-regi. Uddannelsen repeterer tidligere indlærte førstehjælpskompetencer.

Medborgerførstehjælp

Funktionsuddannelsen Medborgerførstehjælp giver et basalt kendskab til førstehjælp og sætter deltageren i stand at handle ved hjertestop, ulykker og visse typer af akut opstået sygdom. Dansk Førstehjælpsråd anbefaler at alle borgere i Danmark som minimum har førstehjælpskompetencer på dette niveau.

Varighed 420 minutter.

Førstehjælp for erhvervschauffører

Funktionsuddannelsen sætter deltageren i stand til at handle ud fra førstehjælpens hovedpunkter i forbindelse med førstehjælpssituationer i og omkring trafik samt i situationer som kan opstå i forbindelse med transport, herunder skabe sikkerhed, vurdere personer, tilkalde hjælp på 1-1-2 eller med andre relevante metoder.

Varighed 180 minutter.

Opdatering af førstehjælp for flex-, trafik- og taxichauffører

Funktionsuddannelsen Opdatering af førstehjælp for flex-, trafik- og taxichauffører opdaterer tidligere erhvervede kompetencer for målgruppen.

Varighed 300 minutter.

Særtillæg

Særtillæg omhandler enkelte førstehjælpsemner. Særtillæg gennemføres som hovedregel kun i forbindelse med funktionsuddannelser.

Særtillæg 1 - Førstehjælp ved ulykker, del 2

Særtillæg 1 omhandler bl.a. førstehjælpens hovedpunkter og sætter deltageren i stand til at handle på et ulykkessted..

Varighed 90 minutter.

Særtillæg 2 - Førstehjælp ved akut opståede sygdomme

Særtillæg 2 sætter deltageren i stand til at handle ved visse akut opståede sygdomme, f.eks. store krampeanfald og astmaanfald

Varighed 60 minutter.

Særtillæg 3 - Førstehjælp ved livstruende blødninger

ærtillæg 3 sætter deltageren i stand til at handle ved livstruende blødninger

Varighed 30 minutter.

Særtillæg 4 - Førstehjælp ved forbrændinger, ætsninger og forgiftninger

Særtillæg 4 sætter deltageren i stand til at handle ved forbrændinger, ætsninger og forgiftninger.

Varighed 30 minutter.

Særtillæg 5 - Førstehjælp ved store knoglebrud

Særtillæg 5 sætter deltageren i stand til at handle ved symptomer på knoglebrud på ben, nakke/ryg og bækken.

Varighed 30 minutter.

Særtillæg 6 - Førstehjælp for voksne der har ansvar for børn

Særtillæg 6 sætter deltageren i stand til at forebygge drukneulykker og foretage en korrekt fastspænding i bil.

Varighed 30 minutter.

Særtillæg 7 - Brancherelateret førstehjælp og forebyggelse

Særtillæg 7 sætter deltageren i stand til at yde førstehjælp til typiske brancherelaterede skader og forebygge disse.

Varighed 60 minutter.

Særtillæg 8 - Førstehjælp til bevægelseshæmmede og ældre i flextrafik

Særtillæg 8 omhandler typiske førstehjælpssituationer som kan opstå ved transport af bevægelseshæmmede og i flextrafik.

Varighed 30 minutter.

Opdateringsuddannelser

Opdateringsuddannelser er uddannelser der opdaterer og vedligeholder allerede indlærte kompetencer. Det er kun muligt at opdatere basisuddannelser. Tilvalgsuddannelser skal gennemføres på nu såfremt man ønsker at beholde kompetence for gennemført uddannelse. Opdateringsuddannelser skal gennemføres efter maksimalt 24 måneder for at beholde kompetence for gennemførte basisuddannelser.

Opdatering af Førstehjælp ved Hjertestop

Opdateringsuddannelsen repeterer og opdaterer tidligere indlærte kompetencer i forhold til førstehjælp ved hjertestop.
Uddannelsen kan gennemføres selvstændigt eller i sammenhæng med øvrige førstehjælpsuddannelser.
Varighed 180 minutter.

Opdateringsuddannelse - livreddende førstehjælp

Opdateringsuddannelsen vedligeholder og opdaterer indholdet af basisuddannelsen Førstehjælp ved ulykker, men opdaterer desuden deltagerens kompetencer inden for en række livreddende førstehjælpstiltag, f.eks. fjernelse af fremmedlegemer i luftvejen, livstruende blødninger og livstruende forbrændinger.
Varighed 180 minutter.

Korte førstehjælpskurser

De korte førstehjælpskurser er Dansk Førstehjælpsråds tilbud til personer eller målgrupper, som ikke ønsker en længere førstehjælpsuddannelse, eller hvor det af forskellige årsager ikke er muligt for dem.

Basal genoplivning med hjertestarter

Det korte kursus giver handlekompetencer ved hjertestop og i brug af hjertestarter.

Bemærk: Ovenstående er det eneste indhold på kurset.

Varighed 120 minutter.

E-læring: Introduktion til genoplivning

E-læringen giver teoretisk viden om en række emner, f.eks. hjertestop, lejring i sideleje, fjernelse af fremmedlegemer i luftvejen og symptomer på blodprop i hjertet og stroke.

Forventet varighed 45-60 minutter.

Blended learning: Praktisk del af introduktion til genoplivning

Dette modul kan tages efter at man har gennemført e-læringsmodulet. På dette kursus øver man de ting der er gennemgået teoretisk.

Varighed 120 minutter.