Nyheder

Lørdag den 11. januar 2025

Vi har fået ny hjemmeside

Vores gamle hjemmeside havde en del år på bagen, så vi har fået os en ny. Her har du let adgang til alle førstehjælpskurserne, vores retningslinjer og godkendte undervisningsmaterialer – ligesom på den gamle side. Og så er der info for dig, som vil vide mere om, hvad det vil sige at være førstehjælper.

Vores nye logo er en slags paraply eller skjold med et kors i midten. Vi har tænkt, at det både kan signalere, at Dansk Førstehjælpsråd er en paraplyorganisation men også, at førstehjælp bidrager til at gøre vores samfund robust. – Jo flere i befolkningen der kan førstehjælp, jo flere er der til at hjælpe hinanden, så vi kan stå imod i en akut situation.

Alle fotos på siderne er AI-genererede. Vi har valgt at bruge AI-genererede billeder, fordi vi så har mulighed for at vise præcis de førstehjælpssituationer, vi har brug for – fx trafikulykker, førstehjælpsundervisning og akut opstået sygdom, og vi kan vise, at førstehjælp angår alle uanset alder, køn og etnicitet osv. Ulempen er, at der kan være lighed med virkelige personer og hændelser, fordi billederne er genereret på baggrund af virkelige hændelser og virkelige situationer. Det håber vi selvfølgelig ikke er til gene for nogen.

‘Læring for livet’ er en sætning, som går igen flere steder her på hjemmesiden. For os betyder ordene, at førstehjælp er læring for livet – fordi man kan redde liv som førstehjælper, og fordi man har brugt for at genopfriske sine førstehjælpskundskaber gennem hele livet.

Hvis du oplever, at du mangler noget her på hjemmesiden – eller du har kommentarer til indholdet. Så er du meget velkommen til at kontakte vores sekretariat .

Fredag den 20. december 2024

Vi ønsker god jul og deler en nyhed

Ved årsskiftet overlader vores formand, Thomas Egesborg Ben Pedersen Kortøjstøj. Bent Peter vil være konstitueret formand frem til generalforsamlingen den 19. marts.

Thomas Egesborg Pedersen får en ny rolle som faglig leder med ansvar for at udvikle og sikre kvaliteten af ​​førstehjælpsuddannelserne. Thomas vil også være ny leder af rådets uddannelsesudvalg – en post han overtager fra Teis Krag fra Falck, der har været udvalgets formand.

Med en ansat mere i sekretariatet får vi flere ressourcer til at fremme førstehjælpen – og herunder til at skabe endnu bedre rammer for landets førstehjælpsinstruktører, der årligt uddanner ca. 260.000 nye førstehjælpere.
Thomas Egesborg Pedersen ser frem til at tage fat på opgaverne. Han siger: ”I dagens Danmark er der behov for, at flere kan og vil træde til i en akut situation, så vi får et mere robust samfund. Her har førstehjælpsinstruktørerne en nøglerolle. Som faglig leder vil jeg bl.a. have fokus på, hvordan rådet kan understøtte instruktørerne gennem nye tilbud om læringsaktiviteter og netværk.”

Thomas glæder sig over, at det gode samarbejde med medlems- og samarbejdsorganisationer og instruktører har ført til, at Dansk Førstehjælpsråd i dag kan sætte dagsordenen på førstehjælpsområdet og er en naturlig samarbejdspartner for myndigheder og store interesseorganisationer.

Stillingen som faglig leder i rådets sekretariat blev slået op i starten af ​​december. Thomas søgte jobbet, og ansættelsesprocessen med rådets uddannelsesudvalg førte til, at han efter nytår starter som faglig leder i sekretariatet.

Sekretariatet skal arbejde videre med temaer som: Evidens på førstehjælpsområdet, udbredelse og forankring af førstehjælpen i hele befolkningen og udsyn og perspektiv gennem internationale samarbejder med andre førstehjælpsorganisationer i Norden.

Onsdag den 11. december 2024

Kan førstehjælp forebygge arbejdsulykker?

Det spørgsmål skal vi sammen med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø svare på i et projektsamarbejde gennem de næste to år.
Vi skal udvikle et særligt førstehjælpskoncept og bagefter ud at afprøve det på arbejdspladser i landbruget, metalindustrien og trævareindustrien – tre brancher, hvor der er mange arbejdsulykker.

Et højt antal arbejdsulykker betyder, at der er brug for at tænke nyt i det forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Mange medarbejdere bliver sygemeldte i længere tid som følge af ulykkerne. Nogle af de hyppigste arbejdsskader er hovedskader, knoglebrud, forstuvninger og større sår.

Ideen er, at førstehjælp både gør, at man som kollega kan yde hurtig hjælp til den, der er kommet til skade – men også kan få et kvalificeret blik på risici på arbejdspladsen, så man kan lære af arbejdsulykkerne og blive klogere på at forebygge dem.

Det nye førstehjælpskoncept skal integreres i det forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Hvis konceptet virker efter hensigten, vil det være gratis til rådighed for alle arbejdspladser, der ønsker at arbejde mere med forebyggelse af arbejdsulykker.

Vi gennemfører projektet med støtte fra Østifterne. Stor tak 🙏for denne mulighed for at bringe førstehjælp ind i et forebyggelsesperspektiv.

Torsdag den 28. november 2024

Førstehjælpere og fravalg af genoplivning

Fra årsskiftet bliver det muligt for personer over 60 år på forhånd at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Det har givet anledning til en del spørgsmål fra kursisterne.

Vi gør derfor opmærksom på, at den nye rettighed ikke får nogen betydning for, hvordan man skal håndtere som førstehjælper. Fravalget vil kun have betydning for sundhedspersoner fx læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter og kun, når der er adgang til personens journal. For lægfolk – herunder førstehjælpere – vil et fravalg ingen betydning have.

Som førstehjælper skal man fortsat træde til og starte genoplivning, når man står over for et hjertestop. Det samme gælder for hjerteløbere. Hvis man af AMK bliver bedt om at løbe, skal man gøre det, hvis man kan.

Tirsdag den 22. oktober 2024

Idrættens førstehjælpsdage

TV2 Nord var med, da Idrættens førstehjælpsdage i dag søndag nåede til Snorgårdens Rideklub ved Aalborg.
Ryttere og deres familier og ridelærere lærte, hvordan man giver førstehjælp ved hovedskader.
Det er der god brug for: Hvert år får 30.000 danskere en hjernerystelse, og 7.000 får hjernerystelse i forbindelse med ridning. Førstehjælpen i de første minutter efter ulykken kan være med til at forebygge senfølger fx hovedpine, der hænger ved i flere år.
Tak til alle jer frivillige førstehjælpsinstruktører der i september, oktober og november lærer godt 70 – rideklubber, motionsklubber, skøjteklubber, bokseklubber og klatreklubber, hvordan man skal give førstehjælp, hvis nogen slår hovedet.
Tirsdag den 1. oktober 2024

Videoer til trafikrelateret førstehjælp

NB! Der er problemer med links i videoerne i Rådet for Sikker Trafiks undervisningsmateriale til knallert, bil, MC og traktor.

Hent præsentationerne en gang mere for at være sikker på at videoerne virker. Du finder materialet her .

Fredag den 21. juni 2024

Kan bh'er på genoplivningsdukker modvirke uligheden i genoplivning?

Kan bh’er på genoplivningsdukker modvirke uligheden i genoplivning?

Det undersøger vi her i juni måned i et landsdækkende forsøg i førstehjælpsundervisningen. Førstehjælpsinstruktørerne mærker, at der er generel berøringsangst hos førstehjælpere for at skulle afklæde en kvinde og tage bh’en af. Derfor træner kursisterne på genoplivningsdukker med bh. Så er det forhåbentligt mindre tabubelagt at fjerne bh’en, når førstehjælperne skal træde til for alvor.

I dag bliver flere mænd end kvinder genoplivet i det offentlige rum. Det skal der laves om på.

Har du spørgsmål til forsøget? Så er du velkommen til at kontakte sekretariatsleder i Dansk Førstehjælpsråd Vibeke Rieneck – vr@foerstehjaelpsraad.dk M: 40302208.

Teis Krag som er formand for vores uddannelsesudvalg fortalte om forsøget den 11. juni i News & Co – det er ca 36 minutter inde i udsendelsen: Se indslaget i News & Co på TV2 fra den 11. juni

Torsdag den 22. maj 2024

Webinar: Hvad sker der, når man ringer 1-1-2?

Kom tæt på alarmerende. Hent inspiration til din undervisning som førstehjælpsinstruktør.

Hør bl.a. om: Hvilke oplysninger der altid er brug for ved en inndring. Hvad der er godt at gøre, når man ringer 1-1-2, og hvad skal man lade være med. Hvilke hjælpere – frivillige og lønnede vagtcentralen kan trække på, og hvordan og hvornår man bruger de forskellige typer ambulancer og evt. sender helikopteren i luften.

Til medarbejdere fra Præhospitalt Center Region Sjælland vil trække os ind i arbejdsgangen på vagtcentralen og fortæller om alarmeringssæt fra deres bord.

Dansk Førstehjælpsråds formand Thomas Egesborg Pedersen er vært på webinaret.